Sidė-lankytinos vietos? Ką pamatyti Sidėje? (Turkija) Top 7

Tarp Antalijos ir Alanijos miestų įsikūrusi Sidė šiandien yra vaizdingas klasikinių senovinių pastatų miestas su šiuolaikiniais kurortais bei vaizdu į  balto smėlio paplūdimius. Sidė esanti  mažame Turikijos pusiasalyje, siūlo fantastiškas ekskursijas, maitinimą ir naktinį gyvenimą. Pagrindinė miesto atrakcija yra  senovės Helenistiniai  ir Romos griuvėsiai, kuriuose rasite  milžinišką amfiteatrą ir įvairių šventyklų liekanas. Tarp siaurų  gatvelių  ir žavingų sodų  įsikūręs  Sidės miestas siūlo daugybę restoranų, bei  aukščiausios klasės maitinimą iš įvairių rūšių virtuvių.

 

Ką pamatyti Sidėje?

 

7) Manavgat kriokliai (Manavgat Selalesi)

Sustojus trumpam piknikui netoliese, negalima neaplankyti Manavgat krioklių. Kriokliai yra prie Manavgat upės. Krioklys Įsikūręs nuostabiame kraštovaizdyje , ši vieta yra labai populiari tiek tarp vietinių šeimų, tiek tarp turistų saulėtais savaitgaliais. Jei norite, kad  būtų mažiau žmonių, pabandykite atvykti įprastą darbo dieną. Galite smagiai pasivaikščioti iki krioklių, kurių vandens griausmas  yra puiki muzika ausims.

6)Seleukija

Seleukijos  griuvėsiai yra už vieno kilometro nuo Bucak Seyler kaimo (pasiekiamas iš Sidės važiuojant pro Manavgat krioklius). Šie griuvėsiai yra uždaruose pušynuose,  tai suteikia šiai vietai žavingą ir prarastą atmosferą. Yra mažai žinoma apie šio miesto istoriją, ir archeologai vis dar diskutuoja apie tai – kai kurie teigia, kad tai nėra Seleukijos, o Lyrbos miestas. 1970-ųjų dešimtmetyje vykusiuose kasinėjimuose iškastas didelis pirčių kompleksas; gerai išsaugota agora su išlikusiais sandėliais, kolonadomis ir prekybvietėmis, Bizantijos bažnyčia ir Odeonas su Orfėjaus mozaika.

5)Agora

Šis Romos laikus menantis kompleksas veikė kaip valstybinė agora. Manoma, kad dviejų aukštų pastatas buvo naudojamas kaip biblioteka, o koloninėje nišoje vis dar galite pamatyti Nemesiso, likimo deivės figūrą. Jei jūs eisite nuo agoros, link rytinės senamiesčio sienos, prieisite  Bizantijos vyskupo rūmus, ir baptisterijos griuvėsius. Šie ankstyvosios krikščionybės namai yra nuo 5 iki 10 a.

4)Rytinis paplūdimys (East Beach)

Šiomis dienomis Sidė yra geriau žinoma dėl saulės ir smėlio nei dėl senovės istorijos. Vasaromis, „giedro dangaus“  mėnesiais, Europos keliautojai atvyksta į šį miestą, kad išsitiestų ant šiltų paplūdimių, esančių Sidės pakrantėje, smėlio. Artimiausias ir populiariausias paplūdimys  mieste yra Rytinis paplūdimys-tikra gurmanų vieta, nuklota  gultais, restoranais ir kavinėmis, ir siūlo viską, ko jums reikia visą dieną, kai esate atsipalaidavę ir  siekiate įdegti. Jei ieškote šiek tiek daugiau veiksmo, čia rasite vandens sporto pramogas.

3)Sidės muziejus

Sidės muziejus yra mažas, bet jis siūlo gana gražią ir žaviai sudėliotą kolekciją, čia verta apsilankyti, kad pažiūrėtumėte ir į patį muziejaus pastatą. Muziejus eksponatams naudoja  5-ojo amžiaus pirties namus, didžiausia ir išskirtiniausia čia- helenizmo ir romėnų statulėlės, rastos Sidėje ir aplink. Muziejus siūlo gerai praleisti laiką po to, kai apžiūrėsite netoliese esančio teatro ir agoros liekanas.

2)Sidės teatras

Sidės teatras buvo didžiausias teatras  senovės Pamfilijoje ir galėjo pritraukti net 15 000 žiūrovų kur yra 49 sėdimosios eilės. Nors keletas atraminių arkų sugriuvo, tai vis dar yra puikus pavyzdys, įrodantis puikius Romos architektūrinius įgūdžius. Nepraleiskite progos atidžiau išnagrinėti scenines sienas, kuriose yra gerai išsaugotų reljefų.

1)Apolono ir Atėnės šventykla

Iki 1000 m. Prieš Kristų Sidėje buvo įkurta pirmoji gyvenvietė, tačiau tai buvo 7 ar 6 a. Pr. Kr., Kai graikų gyventojai čia įsteigė koloniją ir pastatė uostą, tad miestas pradėjo klestėti. Romos laikų laikotarpiu šis miestas tapo svarbiu komerciniu centru, o septintame amžiuje miestas galiausiai buvo apleistas. Sidės pusiasalio viršūnėje yra dviejų seniausių ir pagrindinių šventyklų, skirtų Atėnei ir Apolonui, liekanos. Nors jos nėra visiškai užbaigtos, tačiau vaizdingoje vietovėje jos žiūri į Viduržemio jūrą. Ypatinga atmosfera vakare, kai griuvėsiai apšviečiami. Šiaurinis uostas yra puiki vieta saulėlydžiui sutikti, čia daugybė kavinių, puiki iškyla prie kranto šalia griuvėsių.

 

Taip pat skaitykite:

Lankytinos vietos Turkijoje? Ką pamatyti Turkijoje? Top 10

Parašykite komentarą